Ποδήλατο & Ασφάλεια

 • Σεβαστείτε όλους τους νόμους κυκλοφορίας. Οδηγείστε αμυντικά, υποθέτοντας ότι οι άλλοι δεν σας βλέπουν. Ποτέ μην συναγωνίζεστε μέσα στην κίνηση πεζών και αυτοκινήτων ή κρατιέστε από άλλο όχημα. Κατά την οδήγηση στην κυκλοφορία, προσέξτε τα αυτοκίνητα που σταματούν στην άκρη του δρόμου ή τα σταθμευμένα αυτοκίνητα των οποίων οι πόρτες μπορούν να ανοίξουν οποιαδήποτε στιγμή. Χρησιμοποιείστε εγκεκριμένα σήματα με τα χέρια για τη στροφή και το σταμάτημα. Παρακαλούμε διαβάστε και σεβαστείτε την εθνική νομοθεσία σχετικά με τη χρήση εξοπλισμένων και μη-εξοπλισμένων (π.χ. με σύνολα φωτιστικών & αντανακλαστικών) ποδηλάτων στη δημόσια κυκλοφορία.

• Πάντα να έχετε τα εμπρόσθια και τα οπίσθια φώτα αναμμένα, κατά την ποδηλασία μετά το ηλιοβασίλεμα. Εγκαταστήστε κατάλληλα εμπρόσθιους και οπίσθιους ανακλαστήρες τροχών και περιοδικά ελέγχετε τη σταθερότητα και την καθαριότητα της επιφάνειάς τους.

• Πάντα να φοράτε κράνος. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την κατάλληλη εφαρμογή, χρήση, και φροντίδα του κράνους σας. Σε περίπτωση που μεταφέρετε παιδί σε κάθισμα μωρού, βεβαιωθείτε επίσης ότι το παιδί φορά πάντα ένα εγκεκριμένο κράνος.

• Πάντα να οδηγείτε φορώντας εμφανή ρούχα με φωτεινά χρώματα τα οποία να μην είναι πολύ φαρδιά. Υπάρχει κίνδυνος τα φαρδιά ρούχα να εμπλακούν με τα μέρη του ποδηλάτου ή με αντικείμενα κατά τη διαδρομή σας.

• Πάντα να φοράτε παπούτσια που παραμένουν σταθερά στα πόδια σας και προσφέρουν καλή πρόσφυση με τα πεντάλ. Μην οδηγείτε χωρίς παπούτσια ή φορώντας σανδάλια. Τα γυμνά μέρη του σώματός σας πρέπει να κρατηθούν μακριά από την αλυσίδα, το δισκοβραχίονα και τα πεντάλ.

• Πάντα να φοράτε προστατευτικά γυαλιά. Ζωύφια, σκουπίδια και σκόνη μπορεί να σας αναγκάσουν να χάσετε τον έλεγχο ή ακόμα και να σας τραυματίσουν. Τα γυαλιά αυτά πρέπει να σκουραίνουν στον ήλιο και να γίνονται διάφανα στην έλλειψη αυτού.

• Ποτέ μην οδηγείτε με ακουστικά. Καλύπτουν τους ήχους της κυκλοφορίας και τις σειρήνες οχημάτων έκτακτης ανάγκης και σας εμποδίζουν να συγκεντρωθείτε στην σωστή οδήγηση. Η καλωδίωσή τους μπορεί επίσης να μπερδευτεί με τα κινούμενα μέρη του ποδηλάτου, αναγκάζοντας σας να χάσετε τον έλεγχο.

• Εξασφαλίστε ότι το μέγεθος του ποδηλάτου είναι το κατάλληλο για τον αναβάτη, ότι ο αναβάτης μπορεί να φθάσει στις μανέτες των φρένων εύκολα και ότι τα φρένα και το ποδήλατο λειτουργούν απολύτως καλά. Σε γενικές γραμμές τα ποδήλατα  είναι προ-συναρμολογημένα και παραδίδονται έτσι ώστε η δεξιά μανέτα των φρένων να ενεργοποιεί το οπίσθιο φρένο και η αριστερή το εμπρόσθιο φρένο. Παρακαλούμε για περισσότερες λεπτομέρειες ελέγξτε το ποδήλατο με τον πωλητή σας, κατά προτίμηση τη στιγμή που το ποδήλατο παραδίδεται σε εσάς..

• Μην οδηγείτε δύο άνθρωποι πάνω σε ένα ποδήλατο το οποίο σχεδιάστηκε για έναν. Σε περίπτωση καθισμάτων/μεταφορέων μικρών παιδιών, βεβαιωθείτε ότι είναι εγκεκριμένα ως προς την ασφάλεια του παιδιού και εγκατεστημένα κατάλληλα. Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα μοντέλα IDEAL που εμπίπτουν στις κατηγορίες, Mountain, All terrain, Dirt, Full Suspension, Trekking Off-Road, Fitness, Road, Junior και Freestyle δεν προορίζονται για τη χρήση καθισμάτων/ μεταφορέων μικρών παιδιών. Η IDEAL δεν δίνει καμία εγγύηση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση τέτοιου καθίσματος στα προαναφερθέντα ποδήλατα.

• Τοποθετήστε τα φορτία ασφαλώς. Ποτέ μην μεταφέρετε τσάντες και συσκευασίες που παρεμποδίζουν τα φρένα ή την ορατότητα ή τον πλήρη έλεγχο του ποδηλάτου. Η εταιρία μας δεν δίνει καμία εγγύηση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για χρήση ρυμουλκού αποσκευών ή μεταφορέων μικρών παιδιών που απαιτούν ειδική κατασκευή πλαισίου ή/και ειδική κατασκευή στο ποδήλατο.

• Ποτέ μην οδηγείτε σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή κάτω από την επιρροή οινοπνεύματος ή ναρκωτικών. Μην εκτελείτε άλματα ή
ακροβατικές επιδείξεις. Σκεφτείτε πολύ προσεκτικά τις δεξιότητες και τη φυσική σας κατάστασή πριν αποφασίσετε να πάρετε τα μεγαλύτερα ρίσκα που συνοδεύουν αυτά τα είδη οδήγησης.

• Θυμηθείτε ότι μοιράζεστε το δρόμο ή το μονοπάτι με άλλους ποδηλάτες, αυτοκινητιστές ή πεζούς. Παρακαλούμε σεβαστείτε τα δικαιώματά τους.

Το κείμενο είναι ευγενική χορηγία της Εταιρίας IDEAL Ν.Μανιατόπουλος Α.Ε. 

Copyright © 2009 REDZEPPELIN / authored and designed by COLIBRI