Κλείδωμα Ποδηλάτου


Οι δύο καλύτερες επιλογές για κλειδαριά είναι ένα "πέταλο" ή μια αλυσίδα μηχανής.

Από αυτές τις 2 το πέταλο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φτηνότερο και ελαφρύτερο για το ίδιο επίπεδο ασφάλειας, αλλά και το μειονέκτημα ότι δεν μπορείτε να δέσετε το ποδήλατο σας σε μια χοντρή κολόνα ή ένα μεγάλο δέντρο.
Τι να προσέξω στο πέταλο που θα αγοράσω;
Τα πέταλα κυκλοφορούν σε δύο σχήματα:
Θα ονομάσουμε το πρώτο D και το δεύτερο P. Οι σχήματος P έχουν δύο μειονεκτήματα , πρώτον έχουν ένα παραπάνω ευάλωτο σημείο (την προεξοχή αυτή) και δεύτερον κλειδώνουν συνήθως μόνο στην μία πλευρά, αυτή της κλειδαριάς.
Οι σχήματος D κλειδώνουν συνήθως και στις δύο άκρες (κοιτάξτε στο κουτί να γράφει κάτι σαν double locking)
Σκληρυμένος χάλυβας: Όλα τα μέταλλα δεν είναι ίδια, κοιτάξτε το κουτί να δείτε να γράφει κάπου "hardened" (Η σκλήρυνση είναι μια ειδική θερμική διαδικασία η οποία σκληραίνει το εξωτερικό ενός μετάλλου, έτσι ώστε να μην μπορεί να το κόψει εύκολα ένας κλέφτης. Αλλά διατηρεί την ελαστικότητά του παράλληλα ώστε να μην μπορεί να σπάσει εύκολα.
Καλό είναι να πάρετε κάποιο με τουλάχιστον 13mm πάχος
Τι μάρκα να πάρω: Παρόλο που η μάρκα δεν είναι εγγύηση μια και όλες κυκλοφορούν από φτηνά και σχετικά ασφαλή μοντέλα μέχρι ακριβά και πολύ ανθεκτικά, μερικές από τις καλύτερες κλειδαριές φτιάχνονται από τις: Abus, Kryptonite, OnGuard, Oxford, Trelock.
Ρίξτε και μια ματιά σε διάφορους οργανισμούς που ελέγχουν τις κλειδαριές σύμφωνα με τους βαθμούς ασφαλείας τους μια ασφαλιστική η την Sold Secure
Τι να προσέξω στην αλυσίδα μηχανής που θα αγοράσω;
Προσοχή όταν λέμε αλυσίδα μηχανής δεν εννοούμε αγοράζω ένα μέτρο αλυσίδα από ένα σιδηροπωλείο και ένα μεγάλο λουκέτο. (Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο απλά ζητήστε να σας κόψουν ένα μέτρο αλυσίδα (τις έχουν τυλιγμένες σε καρούλια πολλών μέτρων) και δείτε πόσο εύκολα θα την κόψει, το ίδιο εύκολα θα την κόψει και κάποιος που θέλει το ποδήλατό σας.)Αλυσίδα μηχανής θα αγοράσετε σετ λουκέτο αλυσίδα από μαγαζί με είδη μηχανών.
Σκληρυμένος χάλυβας:Ισχύει ότι και στο πέταλο πιο πάνω.
Τετραγωνισμένοι κρίκοι: οι κρίκοι που έχουν τετραγωνισμένο ή εξαγωνικό σχήμα είναι πιο ανθεκτικοί στους κόφτες.
Αγοράστε μια με τουλάχιστον 13mm διατομή

Τι να προσέξω σε μια κουλούρα;
Το πάχος της: Όσο πιο χοντρή τόσο καλύτερα
Μην αγοράσετε μια πολύ φτηνή: Συνήθως δεν είναι καλής κατασκευής και είναι σχετικά εύκολο για κάποιον που ξέρει να φτάσει στο συρματόσχοινο.
Κάποιες αρκετά ακριβές είναι πολύ ασφαλείς: Δυστυχώς είναι πιο ακριβές από ένα καλό πέταλο αλλά ίσως μια καλή εναλλακτική για μια αλυσίδα μηχανής.
Παρότι υπάρχουν αρκετά χοντρά συρματόσχοινα δεν θα προτείναμε να αγοράσετε ένα, παρά μόνο ως επικουρική ασφάλεια (πχ για τις ζάντες ή την σέλα). (Προσοχή: Τα συρματόσχοινα κόβονται εξαιρετικά εύκολα ακόμα και με κοινά εργαλεία)
Αν παρόλα αυτά θέλετε να αγοράσετε ένα προσέξτε τα εξής:
Η διάμετρος να είναι πάνω από 10mm (τα πιο χοντρά είναι στα 25mm), μην το κρίνετε με το μάτι γιατί πολλά συρματόσχοινα που κυκλοφορούν έχουν είτε αδιαφανές πλαστικό κάλυμμα, οπότε δεν ξέρετε που τελειώνει το σύρμα και αρχίζει το πλαστικό (συνήθως το σύρμα είναι δείγμα μέσα) ή διαφανές αλλά λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός κάνοντας το σύρμα να δείχνει διπλάσιας και διατομής από ότι είναι πραγματικά. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να ξέρετε πια είναι η διατομή ενός συρματόσχοινου είναι να δείτε τι γράφει η συσκευασία (αν δεν γράφει μην το αγοράσετε).
Πολύκλωνα συρματόσχοινα: Τα φτηνά συρματόσχοινα έχουν μέσα γύρω στους 100 με 200 κλώνους, τα πολύ πυκνά έχουν από 300 εώς και 900 κλώνους, και κόβονται δυσκολότερα.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν προτείνουμε ένα συρματόσχοινο ως κύρια κλειδαριά του ποδηλάτου σας..
Copyright © 2009 REDZEPPELIN / authored and designed by COLIBRI